17. 4. 2023

Umělá inteligence: Jak zvýší efektivitu práce ve vaší firmě?

Pokrokové firmy již umělou inteligenci využívají dávno, nebo se rychle učí, jak s ní „naložit“ právě nyní, kdy se o ní ještě více mluví a kdy dokázala nabídnout nové možnosti. Může pomoci i vaší firmě?

Umělá inteligence je dnes velkým pomocníkem například v marketingu. Dokáže nahrazovat drahé služby zákazníkům, pokud vsadíme na chatboty. Umí vyhodnocovat potřeby a preference zákazníků a optimalizovat produkci i nabídku služeb. Je otázkou krátké doby, kdy zcela zásadně změní pracovní trh a již nyní ji musíte začít využívat, aby vám neujel vlak a nepředběhla vás konkurence jen proto, že se naučila využívat benefity AI, jak se ve zkratce umělé inteligenci říká.

Co si představit pod umělou inteligencí?

  • Každý se ihned chopí té oblasti, která je mu nejvíce blízkou. Umělá inteligence dnes umí docela dobře zastoupit lidskou konverzaci. Pokud jde o poskytnutí informací, dokonce jich ví často nabídnout více než živý operátor na lince.
  • Má schopnost eliminovat rutinní úkoly, pro které je práce zaměstnance zbytečně nákladnou, či je pro něj nudnou.
  • Novinkou je výrazný pokrok umělé inteligence, co se týče tvorby textů. Toho se hned chopili lidé z marketingu, ale nejen ti.
  • Zdokonalená tvorba textů mění i oblast programování, protože AI si dokáže poradit i s rutinním psaním kódu v různých programovacích jazycích.
  • Doslova revoluci způsobí i v oblasti vzdělávání. Pokrokoví pedagogové už dnes vědí, že nemá smysl používání umělé inteligence žákům a studentům zakazovat, spíše je učit ji využívat a změnit hodnotící kritéria při odevzdávání různých referátů, semestrálních či závěrečných prací.
  • Umělá inteligence proniká i do dalších praktických oblastí. Díky ní už dnes máme autonomní auta, či se ještě více automatizují a zefektivňují výrobní procesy.

Umělá inteligence roku 2023

Právě letošní rok se začala umělá inteligence ještě více skloňovat. Důvodem je zejména to, že se díky společnosti OpenAI stala dostupnou v podstatě pro každého, bez vysokých nákladů a nutnosti znalosti jejího technologického pozadí. Firma nabídla svoji aplikaci ChatGPT a každý si dnes může vyzkoušet, jak dokáže umělá inteligence pracovat s textem a s velkým množstvím informací, o kterých se může komukoliv z nás pouze zdát. Aplikace má zatím své mouchy, ale pravdou je, že již nyní je možné texty psané umělou inteligencí využívat ke svému prospěchu i k rozvoji firmy.

Stejně tak umí umělá inteligence pracovat s vizualizací – s obrázky i s videi, které dokáže tvořit jako unikátní z volně dostupných zdrojů, a to bez toho, aby šlo o plagiátorství.

Obecně se dnes AI dělí na dvě základní oblasti. První je machine learning (ML), tedy oblast strojového učení. Ta je důležitou pro optimalizaci procesů, predikce či analýzy velkého množství dat a informací. Druhou oblastí jsou Natural Language Processing systémy, známé i pod zkratkou NLP. Jde vlastně o generátory textů na základě dotazů.

Lidskou práci zatím AI zcela nenahradí, může ji však zefektivnit

Už nyní lze AI ve firmách využívat v celé řadě oblastí. Je skvěle využitelnou v podstatě bez jakýchkoliv nákladů při tvorbě textů. Ať již jde o texty marketingové, pro firemní blogy, či třeba v e-mailové komunikaci, ale i v newsletterech.

Pravdou je, že je nutné očekávat i změnu co se týče vyhledávačů, protože se předpokládá, že množství textů a psaného elektronického obsahu nadměrně vzroste, na což budou muset vyhledávače reagovat, nebo se nejspíš zcela změní jejich přístup k zobrazování výsledků. Je dobré být na to připraveni i vlastním kvalitním obsahem, a zejména vědět, jak tento obsah dostat k lidem a potenciálním zákazníkům i bez vyhledávačů. I když byste texty nevyužívali jako hotové, jsou velice zajímavým pomocníkem například při brainstormingu.

Velice důležitou oblastí, kde lze AI využívat, je rovněž reporting a analýzy dat. Stejně tak, jak nám umí AI pomáhá v právní oblasti (i když zde je rozhodně zatím nutné si výsledek práce AI ověřovat). Vynikajícím pomocníkem může být například pro účetní, kterým zjednoduší práci na rutinních opakovaných činnostech.

V jakých oblastech nám tedy umělá inteligence dokáže pomoci?

Je užitečnou zejména tam, kde není vyžadován kreativita a inovativní myšlení, i když i tohle už se mění a umělá inteligence dokáže věrně nahrazovat rovněž kreativní činnosti. Využijte ji pro analýzy. Je skvělý pomocníkem při tvorbě textů. Zvažujte její využití v rutinních činnostech a tam, kde sníží personální náklady.

Další články

20. 7. 2024

Jak virtuální sídlo může posílit vaši firemní image

11. 7. 2024

Virtuální sídlo jako řešení pro mezinárodní expanzi vašeho podnikání

29. 6. 2024

Od startupu k úspěšné firmě: Jak vám virtuální Sídlo umožní růst bez zbytečných nákladů

9. 6. 2024

P.O. BOX v Praze - Bezpečné a praktické řešení pro vaše podnikání

Kde nás najdete?

Kontakt

    Kontaktní formulář

    S potvrzením se vám ozveme do 24 hodin.

    Zavřít